Btw aftrekken

Als ondernemer koopt u producten en/of diensten in. Denk bijvoorbeeld aan een computer, kantoorartikelen en voorraad. Misschien huurt u zelfs wel een pand om uw producten of diensten te verkopen. Over deze artikelen betaalt u btw en in de meeste gevallen mag u de btw aftrekken.

Voorbelasting

Voorbelasting is de btw die u betaalt aan uw leveranciers. Stel u koopt een computer van € 695 exclusief btw. U betaalt bovenop dit bedrag nog eens 21% btw aan de leverancier. In totaal betaalt u dus € 840,95, waarvan € 145,95 btw. Dit wordt voorbelasting genoemd omdat u dit bedrag ‘in voren’ betaalt. Het is dus een voorschot dat u in de meeste gevallen mag aftrekken.

Wanneer mag u btw aftrekken?

U mag btw aftrekken wanneer er in ieder geval één van de btw-tarieven in rekening is gebracht. En u moet een factuur hebben waar de btw op staat en de factuur moet voldoen aan de eisen van een btw-factuur. Daarnaast moet u de producten of diensten ook daadwerkelijk hebben ontvangen.

Wanneer is de btw niet aftrekbaar?

Bent u vrijgesteld van btw? Dan is de btw niet aftrekbaar! Ook privé-aankopen mag u niet aftrekken. Drinkt u graag wat in een café met een zakenrelatie en eet u wel eens een broodje met een klant in een lunchroom? Helaas is de btw dan ook niet aftrekbaar. Tip! Het is wel mogelijk om een gedeelte van deze kosten af te trekken als zakelijke kosten bij de inkomstenbelasting.

Aftrekbare btw verwerken in de btw-aangifte

  • Verzamel de bedragen waarover u btw in voren heeft betaald. Tel dit allemaal bij elkaar op, zodat er een totaalbedrag aan voorbelasting ontstaat.
  • Ga uit van de factuurdatum, zodat de bedragen uit het juiste kwartaal bij elkaar worden opgeteld.
  • De voorbelasting vult u in bij rubriek 5b van uw btw-aangifte.

Voorbeeld

In kwartaal 1 heeft u tien inkoopfacturen. Acht hiervan heeft u inmiddels betaald, maar de overige twee zult u pas in april betalen. U moet over alle tien de facturen de voorbelasting berekenen en bij elkaar optellen. Ze zijn namelijk alle tien in het eerste kwartaal gefactureerd.

Tip!

Om te voorkomen dat u de verkeerde facturen meeneemt in de btw-aangifte doet u automatisch aangifte met een boekhoudprogramma.