Wat is eHerkenning?

eHerkenning is een manier van inloggen voor ondernemers. Het is een soort DigiD, maar dan voor bedrijven. Een ondernemer dient de btw-aangifte te versturen. Daarom doet iedere ondernemer zaken met de Belastingdienst. Vanaf 2022 is een eHerkenning verplicht om in te kunnen loggen. Het is een beveiligde manier van inloggen wanneer er zaken wordt gedaan een overheidsorganisatie, zoals de Belastingdienst.

Is eHerkenning verplicht en voor wie?

Alle bedrijven die staan ingeschreven bij de Kamer van Koophandel (KvK) dienen vanaf 2022 eHerkenning verplicht als zakelijk inlogmiddel te gebruiken. Een eHerkenning aanvragen kost veel tijd en geld. De eHerkenning wordt niet uitgegeven door de overheid zelf, wat bij een DigiD wel het geval is. Deze dient aangevraagd te worden bij een erkende leverancier. Hierdoor worden er verschillende prijzen voor gevraagd, deze lopen op tot €60,- per jaar. Tevens duurt het aanvraagproces lang. Dit kan tot 2 weken duren en verschilt per leverancier.

eHerkenning een kostbaar en tijdrovend aanvraagproces

Indien u eHerkenning aan wilt vragen dient u uit te zoeken bij welke leverancier. Dit is een tijdrovend proces. Allereerst moet u bekijken welke leveranciers erkend zijn. Tevens zijn er grote verschillen tussen de prijzen. Ook de aanvraagduur van de leveranciers verschilt. U dient op voorhand goed ingelezen te zijn en bent genoodzaakt de tijd te nemen voor het kiezen van een juiste leverancier. Daarnaast is het aan u om te bepalen welk betrouwbaarheidsniveau u nodig heeft. Er zijn verschillende niveaus van zaken doen met de overheid. De ene manier van zaken doen vereist een hoger beveiligingsniveau, dan een andere manier van zaken doen. Daarom heeft eHerkenning 4 verschillende betrouwbaarheidsniveaus. U dient zelf uit te zoeken welke niveau u nodig heeft.

De betrouwbaarheidsniveaus:

  • 2, dit betekent inloggen met een gebruikersnaam en sterk wachtwoord.
  • 2+, dit betekent inloggen met een gebruikersnaam, wachtwoord en een aanvullende sms- of pincode.
  • 3, dit betekent inloggen met een gebruikersnaam, wachtwoord en een aanvullende sms-code, pincode (via token) of app met QR-code.
  • 4, dit betekent  inloggen met een PKI-certificaat (een digitale ondertekening) of 2-factor authenticatie. PKI staat voor Public Key Infrastructure. Een PKI-certificaat maakt het mogelijk om op een veilige manier online te communiceren met Nederlandse banken en de Belastingdienst.

Btw-aangifte doen zonder eHerkenning

Het uitzoeken van welk niveau bij u past kost onnodig veel tijd. U wilt dit namelijk wel goed uitzoeken, omdat er flinke prijsverschillen zitten tussen de 4 niveaus. Deze tijd bespaart u met Btw-aangifte.nl. Hier verstuurt u direct uw btw-aangifte. U kunt gelijk starten met het invullen van uw aangifte én deze vervolgens gelijk naar de Belastingdienst versturen. Hiervoor heeft u geen DigiD of eHerkenning nodig! Hoe dit kan? U maakt gebruik van het overheidscertificaat van Fiscaal-Online. Het overheidscertificaat is de digitale ondertekening bij het versturen van gegevens naar de Belastingdienst. Tevens doet u voor slechts 25 euro per jaar al uw aangiftes. Voorkom alle rompslomp en start hier direct met het doen van uw btw-aangifte!