Btw

Wat is btw?

Btw is de afkorting van belasting toegevoegde waarde en wordt ook wel omzetbelasting genoemd. Dit is een belasting die u moet betalen wanneer u een product of dienst verkoopt.

De meeste producten en diensten zijn belast met 21%. Een fiets van € 200 exclusief btw verkoopt u dus voor € 242 inclusief btw. De € 42 aan omzetbelasting betaalt u aan de Belastingdienst.

Dit geldt ook voor alle producten of diensten die u inkoopt. Wanneer u wordt geknipt voor € 30 exclusief btw, brengt de kapper hier 9%*  btw voor in rekening. U betaalt € 32,70, waarvan € 2,70 belasting. Dit bedrag krijgt u later terug van de Belastingdienst. Dit heet voorbelasting.

*Let op! Per 1 januari 2019 is het lage btw-tarief verhoogd naar 9%.

Wat is btw-aangifte?

Aan het einde van een bepaalde periode (maand, kwartaal of jaar) moet u als ondernemer aangifte omzetbelasting doen. Dit wil zeggen dat u doorgeeft aan de Belastingdienst hoeveel btw u heeft ontvangen en hoeveel u heeft betaald. De btw die u (van uw klanten) heeft gekregen moet u aan de Belastingdienst betalen en de btw die u (aan uw leveranciers) heeft moeten betalen krijgt u terug. De Belastingdienst zal beide bedragen met elkaar verrekenen.

Voorbeeld aangifte omzetbelasting

Stel dat de fiets en het boek de enige transacties waren in de afgelopen periode dan zou u € 42 – € 1,80 = € 40,20 aan de Belastingdienst moeten betalen. Dit is natuurlijk een simpele rekensom, maar vaak zijn aangiftes complexer samengesteld. Soms heeft u te maken met bijvoorbeeld verlegde btw of buitenlandse btw. Op btw-aangifte.nl vindt u alle informatie, regels en wetten!

Meer weten? Lees hier meer over hoe de aangifte omzetbelasting in zijn werk gaat.

Let op!

Heeft u geen omzet gemaakt? U moet altijd aangifte doen over uw omzet. U vult dan bij allebei nul euro in.