Btw-aangifte corrigeren

Oeps, na een tijdje komt u erachter dat u een fout heeft gemaakt in de btw-aangifte. U kunt deze gelukkig nog zonder proberen corrigeren. Je hebt verschillende manieren om uw fout te corrigeren. Het is echter wel belangrijk dat u de fout corrigeert, anders riskeert u een boete. Een kleine fout corrigeert u makkelijk bij de volgende btw-aangifte. Bij grotere bedragen heeft u het formulier Suppletie omzetbelasting nodig.  Uw btw-aangifte corrigeren kan dus op twee manieren en wij lichten deze graag verder toe.

Verschillende manieren om btw-aangifte te corrigeren

Het is belangrijk dat u op de juiste manier uw btw-aangifte corrigeert om een boete te voorkomen. Gelukkig kunt u dit op verschillende manieren corrigeren:

  1. Uw btw-aangifte opnieuw indienen
  2. U corrigeert bij de volgende btw-aangifte
  3. U dient een suppletie in

1. Corrigeren bij uw volgende btw-aangifte

Heeft u een kleine fout gemaakt en is uw aangifte termijn verlopen? Dan kunt u deze gemakkelijk corrigeren bij het doen van uw volgende btw-aangifte. Hoe dat precies werkt, leggen wij graag uit. Bij de volgende btw-aangifte kunt u aangeven dat u een eerdere aangifte wilt herstellen. U kunt dan wijzigingen doorvoeren tot een bedrag van €1000. Vandaar ook “een kleine fout”. Heeft u een fout gemaakt van boven de €1000, dan dient u een suppletie in te dienen.

2. Suppletie indienen

Is het verschil tussen uw btw-aangifte en het werkelijke bedrag meer dan €1000 dan moet u de btw-aangifte corrigeren met het formulier Suppletie omzetbelasting, ook wel het suppletieformulier genoemd. Dit kan tot 5 jaar terug. U kunt een suppletieverzoek indienen bij de Belastingdienst. Vervolgens ontvangt u een apart formulier speciaal voor het tijdvak waarin u de fout heeft gemaakt.

Een aangifte corrigeren over een bepaald tijdvak?

Geef op het suppletieformulier het tijdvak aan en vermeld de gecorrigeerde gegevens voor dat tijdvak.

Een aangifte corrigeren over een heel boekjaar?

Komt u er aan het einde van het boekjaar achter dat u meerdere foutieve btw-aangiftes heeft ingediend? Vul dan op het suppletieformulier de gecorrigeerde gegevens in voor het hele jaar.

Saldo verrekenen volgende btw-aangifte

Is het verschil tussen uw btw-aangifte en het werkelijke bedrag minder dan €1000 dan mag u dat gewoon bij de volgende btw-aangifte corrigeren. Heeft u te veel of te weinig btw berekend over een factuur die u ontvangen heeft, dan verrekent u dit bij rubriek 5b voorbelasting. Wanneer u te veel of te weinig btw heeft berekend over een factuur die u verstuurd heeft, dan verrekent u dat in rubriek 1a, 1b.

Wanneer krijgt u een boete?

Als u zelf achter de fout komt en een suppletieverzoek indient bij de Belastingdienst, dan ontvangt u geen boete. U krijgt dan de optie om nog btw te betalen of terug te krijgen indien u te veel heeft overgemaakt.

Er wordt wel een boete gegeven wanneer het suppletiebedrag minimaal €20.000 is of 10% van het betaalde of terug ontvangen bedrag. De Belastingdienst rekent dat een verzuimboete van 5% van het verschuldigde bedrag.

Wilt u een boete dus voorkomen, zorg dan dat u de btw-aangifte goed naloopt. Controleer aan het einde van het jaar of alles goed is gegaan. U kunt bij Btw-aangifte.nl te allen tijde uw verstuurde btw-aangiftes inzien.