Werkwijze

Hoe werkt de btw-aangifte?

Er zijn twee manieren om btw-aangifte te doen, namelijk met het formulier ‘Aangifte omzetbelasting’ van de Belastingdienst of met een boekhoudprogramma zoals e-Boekhouden.nl.

In de aangifte geeft u aan hoeveel btw u heeft betaald en hoeveel btw u heeft gekregen. Lees hier meer over btw berekenen en btw-aangifte doen.

Versturen en btw betalen

Wanneer u alle gegevens heeft ingevuld, krijgt u een ontvangstbevestiging. Wanneer u btw terugkrijgt, ontvangt u daarover binnen enkele weken bericht. Moet u btw betalen? Zorg er dan voor dat u dit op tijd overmaakt! Doet u dit niet dan is de kans op een boete groot. Let op: op de uiterste datum moet het bedrag bij de Belastingdienst op de rekening staan. Houd dus rekening met de verwerkingstijd en weekenden en feestdagen.

Aangifte voor een fiscale eenheid

Doet u aangifte voor een fiscale eenheid? Dit zijn ondernemingen die samen als één ondernemer worden gezien. Meestal is dat een moedermaatschappij met meerdere dochterondernemingen.

Log in met de gebruikersnaam en het wachtwoord van de fiscale eenheid, want alleen dan staat de juiste aangifte voor u klaar. Let op! De fiscale eenheid voor de btw is niet hetzelfde als voor de vennootschapsbelasting.

Btw-aangifte doen met aangiftesoftware

Het is ook mogelijk om uw btw-aangifte te versturen via e-Boekhouden.nl. Dit is een online boekhoudprogramma mét geïntegreerde btw-aangifte. Dit betekent dat na iedere boeking de gegevens automatisch worden verwerkt voor de btw-aangifte. U hoeft deze gegevens alleen maar te controleren. Met één klik op de knop wordt uw aangifte vervolgens verstuurd naar de Belastingdienst. Zo bespaart u veel tijd op uw btw-aangifte. Makkelijk toch?