Vrijstelling btw goud

Goud is vrijgesteld van btw

Ja, u leest het goed! Goud is vrijgesteld van btw en u vraagt zich natuurlijk af waarom dat zo is. Waarom is goud bijvoorbeeld wel vrijgesteld van btw en zilver dan weer niet?

Waarom is goud vrijgesteld van btw?

Op 17 oktober 1998 werd beleggingsgoud in de gehele Europese Unie vrijgesteld van btw. U mag sinds het invoeren van deze wet goudwaren met een zuiverheid van minstens 99,5% btw-vrij verhandelen. Een certificaat van echtheid is niet per se nodig. Ook gouden munten zijn vrijgesteld van btw als deze voor minstens 90% goud bevatten, na 1800 zijn gemaakt en in het land van oorsprong een wettig betaalmiddel zijn of waren.

De reden dat goud is vrijgesteld van btw is eigenlijk heel eenvoudig. Toen de wet werd ingevoerd was dat voornamelijk om het gebruik van goud als financieel middel weer te stimuleren. Met het vooruitzicht dat er een gezamenlijke munteenheid  ingevoerd zou gaan worden, werd besloten dat de fiscale regels rondom goud ook gelijk moesten zijn in de Europese Unie.

Stimuleren van goud

Het hebben van goud wordt dus gestimuleerd. Zo wordt het ook gemakkelijker voor spaarders en beleggers om geld om te zetten in goud en andersom. Van dit voordeel is trouwens in veel landen buiten Europa geen sprake. In de Verenigde Staten moet u bijvoorbeeld belasting betalen als u het goud met winst verkoopt.

Waarom goud wel en zilver niet?

Goud is vrijgesteld van btw omdat het wordt gezien als een mogelijk betaalmiddel. Edelmetalen zoals zilver en platina worden gezien als grondstoffen. Deze metalen worden namelijk ook vaak gebruikt in de industrie. Goud wordt daarentegen veel minder vaak gebruikt als grondstof. Waardoor goud geschikter is om als spaarmiddel in te zetten.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *