Btw over verzendkosten. Hoe zit dat?

Het is vaak een onbekend gebied voor ondernemers. Moet er nu wel of geen btw over verzendkosten worden berekend? Het antwoord is ja. Op uw facturen moet u de verzendkosten belasten met btw.

Waarom moet u btw over verzendkosten berekenen?

Het niet belasten van de verzendkosten zou een mogelijkheid bieden om een deel van de omzetbelasting te ontduiken. En dat wil de Belastingdienst natuurlijk niet. U zou dan bijvoorbeeld uw producten voor een lagere prijs kunnen verkopen en het restbedrag bij de verzendkosten kunnen berekenen. Slimme zet, maar daar trapt de Belastingdienst niet in.

Btw-tarief

Het is nu duidelijk dat u btw moet berekenen over verzendkosten, maar met welk btw-tarief? Het antwoord is eigenlijk heel simpel. Het btw-tarief van de verzendkosten is altijd hetzelfde als het product of dienst met het hoogste btw-tarief. Staat er op de factuur een product dat is belast met 21% btw dan rekent u ook 21% btw over de verzendkosten. Zijn de producten of diensten vrijgesteld van btw? Dan hoeft u uiteraard ook geen btw over de verzendkosten te berekenen.

Voorbeeld

U verkoopt een fiets via uw webshop en het verzenden van deze fiets kost € 35.

Fiets 895,00
Verzendkosten 35,00
———-
subtotaal930,00
btw 21%195,30
———-
TOTAAL1.125,30

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *