Het is vaak een onbekend gebied voor ondernemers. Moet er nu wel of geen btw over verzendkosten worden berekend? Het antwoord is ja. Op uw facturen moet u de verzendkosten belasten met btw.

Waarom moet u btw over verzendkosten berekenen?

Het niet belasten van de verzendkosten zou een mogelijkheid bieden om een deel van de omzetbelasting te ontduiken. En dat wil de Belastingdienst natuurlijk niet. U zou dan bijvoorbeeld uw producten voor een lagere prijs kunnen verkopen en het restbedrag bij de verzendkosten kunnen berekenen. Slimme zet, maar daar trapt de Belastingdienst niet in.

Btw-tarief

Het is nu duidelijk dat u btw moet berekenen over verzendkosten, maar met welk btw-tarief? Het antwoord is eigenlijk heel simpel. Het btw-tarief van de verzendkosten is altijd hetzelfde als het product of dienst met het hoogste btw-tarief. Staat er op de factuur een product dat is belast met 21% btw dan rekent u ook 21% btw over de verzendkosten. Zijn de producten of diensten vrijgesteld van btw? Dan hoeft u uiteraard ook geen btw over de verzendkosten te berekenen.

Voorbeeld

U verkoopt een fiets via uw webshop en het verzenden van deze fiets kost € 35.

Fiets 895,00
Verzendkosten 35,00
———-
subtotaal930,00
btw 21%195,30
———-
TOTAAL1.125,30
Deel deze pagina

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *